Ziekteverzuim nauwelijks gestegen

Het ziekteverzuim in Nederland in het eerste kwartaal van 2018 was 4,9 procent: 0,6 procentpunt meer dan het kwartaalcijfer een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf er aandacht aan in haar persuitingen. Een deel van de verklaring heette de griepepidemie te zijn. Voor het overige was het koffiedik kijken. En het was duimen: zou het verzuim, zoals vaak in het verleden, stijgen met de conjunctuur?

Op 28 september zette het CBS de verzuimcijfers van het tweede kwartaal op haar site. Het landelijk verzuimcijfer komt uit op 4,1 procent, 0,2 procentpunt meer dan in het tweede kwartaal van 2017. Een weliswaar onwenselijke, maar ook bescheiden stijging. Er zijn geen hoofdsectoren met een verhoudingsgewijs hogere toename. De spreiding is als gebruikelijk: de agrarische sector heeft met 2,5 procent de laagste uitkomst (en deze lijkt in het eerste kwartaal niet geraakt door de griep!); de gezondheids- en welzijnszorg komt met 5,4 procent als hoogste uit.

Is ziekteverzuim nu minder beïnvloed door de conjunctuur dan in de periode voor zeg 2005, toen het stabiliseerde op ongeveer 4 procent per jaar? Dat valt uiteraard nu niet te zeggen, het vergt meer tijd en onderzoek. De cijfers over het derde kwartaal, beschikbaar uiterlijk in december, kunnen weer anders liggen. Deze gegevens over het tweede kwartaal, waarover het CBS geen persbericht uitbrengt, zijn wel te zien als indicatie. Werkgevers, werknemers en arbosector in gezamenlijkheid lijken het verzuim beter in de hand te hebben dan in het verleden.

Aanvulling 5-11-18: Die suggestie komt extra naar voren in een vergelijking met onze twee buurlanden, zie het nieuwsbericht, klik

Externe link naar CBS

Be the first to comment on "Ziekteverzuim nauwelijks gestegen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*