Gelijkheid jongeren en vrouwen in werk niet vanzelfsprekend – ervaring in Zweden

Jonge werknemers in Zweden hebben vaker last van seksuele intimidatie dan ouderen. Steeds meer jonge mensen menen dat de eisen die aan de baan worden gesteld hoger zijn dan de kennis en vaardigheden die ze hebben. Aldus het Zweedse rapport Working Environment 2017.

De Zweedse arbeidsinspectie laat regelmatig een enquête houden. De publicatie over 2017, met een steekproef van bijna 9.000 mensen, focust met name op jongeren.

Jongeren blijken significant vaker dan ouderen getroffen door seksuele intimidatie. Bijna een derde van de vrouwen tussen 16 en 29 jaar verklaart dat ze de afgelopen twaalf maanden aan seksuele intimidatie zijn blootgesteld op het werk. “De #MeToo-oproepen vanaf afgelopen herfst hebben geen merkbare sporen in de statistieken gegeven.”

De grafiekjes hieronder tonen dat gelijkheid van mannen en vrouwen bij de arbeid nog te wensen overlaat. De uitkomsten zijn over het algemeen gunstiger dan in Nederland. Het Zweedse voorbeeld onderstreept hoe hardnekkig ongelijkheid op de werkvloer is.

Positieve uitkomsten zijn er ook. Drie van de vier werkenden waren tevreden met het werk in het algemeen, en zeven van de tien vonden hun werk zeer interessant en stimulerend. Dit komt min of meer overeen met cijfers uit de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden.

        

Het rapport, met een Engelse samenvatting, externe link

 

 

Be the first to comment on "Gelijkheid jongeren en vrouwen in werk niet vanzelfsprekend – ervaring in Zweden"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*