‘Ziekteverzuim bereikt recordhoogte’

Schrik niet: dit gaat over België. In de KoM-nieuwsbrief van 1 oktober en hier op de site, meldden we het CBS-cijfer van het Nederlands ziekteverzuim in het tweede kwartaal. Dat is 4,1 procent, 0,2 procentpunt meer dan in het tweede kwartaal van 2017. Weliswaar 0,2 procent te veel, maar toch: een bescheiden stijging. De suggestie is dat de hoogconjunctuur minder dan in het verleden verzuim in de hand werkt. Werkgevers, werknemers en arbosector in gezamenlijkheid lijken het verzuim beter in de hand te hebben: een opsteker!

Hoe hard is zo’n uitspraak? Dat is niet te zeggen, er is meer tijd en analyse nodig. Het Belgische financieel-economische dagblad De Tijd publiceerde bovenstaand grafiekje van België. Het ging rond op LinkedIn. Verzuim wordt door allerlei factoren beïnvloed, maar duidelijk is: we doen het behoorlijk goed in Nederland.

En zie hieronder de Krankenstand in ons oostelijk buurland. Weliswaar was er per 2016 een herdefinitie met een hogere uitkomst ten gevolge. Net als het Belgisch getal betreft dit het aandeel afwezigen en geen verzuimpercentage. Dat is zo actueel niet beschikbaar. Hoe dan ook: in Nederland was het verzuim vanaf 2006 stabiel op zo’n 4 procent, afgezien van de laatste twee jaar. In de buurlanden steeg het. Conclusie van deze wetenschap-met-een-natte-vinger: we doen het verdómde goed in Nederland. Nou maar hopen dat een compromis in het pensioenakkoord de pluspunten van Nederlandse verzuimbegeleiding niet versjteert …

De Tijd, België, ziekteverzuim, externe link

Krankenstand in Duitsland, externe link

 

Be the first to comment on "‘Ziekteverzuim bereikt recordhoogte’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*