Zwaar beroep: “Je bent helemaal op na een werkdag”

Op 29 mei leggen bouwvakkers in vier Nederlandse steden het werk neer. Ze protesteren tegen de hoge aow-leeftijd. Een van hen is Johan. Hij schreef een brief aan de redactie van Cobouw, digitaal dagblad voor de bouwsector. Enkele citaten.

 

.. “Het grote struikelblok is de vraag: Wat is een zwaar beroep?

U zult begrijpen hoe hier in een bouwkeet tegenaan wordt gekeken. Een bouwvakker ervaart elke dag, jaar in jaar uit, wat een zwaar beroep is.”

.. “Toen ik 45 jaar geleden begon met werken, was allang bekend dat ons beroep zwaar is, maar toen kon je na 40 jaar werken stoppen en had je bovendien een goed inkomen.”

.. “Ik zou graag iedereen die roept dat hij een zwaar beroep heeft, willen uitdagen om eens een paar weken met een ploeg bouwvakkers aan het werk te gaan. Dat moet toch te regelen zijn. Je wordt tussen 5 en 6 uur ‘s morgens van huis opgehaald en tussen 17 en 18 uur weer thuisgebracht. En ben je een slechte slaper? Nou, dan niet meer! Als ze ’s avonds nog even tv willen kijken, vallen een heleboel (vooral oudere) bouwvakkers op de bank in slaap. Want je bent helemaal op na een werkdag, vooral als het overdag koud en nat weer is.”

.. “Daar komt nog bij dat tijdens de crisis het werktempo enorm is opgeschroefd. Er moet veel meer gebeuren met minder mensen in kortere tijd. Met alle gevolgen van dien. Meer stress, meer fouten en veel meer mensen die tegelijkertijd op dezelfde plek hun werk moeten doen, wat weer voor spanningen onderling zorgt. Kortom, de bouw is er niet leuker op geworden.”

De volledige brief:

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2019/05/opinie-wat-is-zwaar-de-bouw-is-zwaar-behandel-ons-met-respect-101272888

foto Cobouw

Be the first to comment on "Zwaar beroep: “Je bent helemaal op na een werkdag”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*