Pensioenakkoord: een rol voor de arbosector

Na negen jaar overleg, na een vrijwel landelijke OV-staking 28 mei en een actiedag 29 mei: enkele dagen daarna was er in minder dan 48 uur formeel onderhandelen een principeakkoord, over pensioenen en verwante sociale kwesties.

De strijd gaat door

Er zijn veel nog te concretiseren punten. De problematiek van definitie van en tegemoetkoming met vroegpensioen aan mensen in ‘zware beroepen’ ligt nu bij sectorale sociale partners. Die hebben complexe afwegingen te maken. Zo zullen sociale partners in bijvoorbeeld de bouw moeten ‘dealen’ met financiële ruimte, wensen en actiebereidheid van werknemers, personeelstekorten, zwaarte van werk, mogelijkheden voor innovatie, etc. Lastig verenigbare opgaven.

Duurzame inzetbaarheid, taak voor arbosector

We wensen partijen veel wijsheid. We verwelkomen de bijdrage vanuit de overheid. Sectorale sociale partners kunnen vanaf 2021 gedurende 4 jaar voor max. totaal 200 miljoen per jaar subsidie aanvragen. Dat steunt sociale partners en arbodienstverleners voor bevorderen van langer doorwerken.

Meer weten? De KoM-nieuwsbrief van dinsdag 11 juni bevat een overzicht van punten met direct belang voor de arbosector. Lezen? Word lid van de KoM! Link.

Be the first to comment on "Pensioenakkoord: een rol voor de arbosector"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*