Ziekteverzuim iets gestegen, nauwelijks conjunctuurafhankelijk

Het CBS heeft het ziekteverzuim over 2018 op haar site gezet: het is 4,3%. Dit is te zien als trendbreuk na 2006, sinds dat jaar was de uitkomst telkens 3,9 à 4,2%. Nieuwsberichten spreken van omhoog kruipend verzuim, er wordt een link gelegd met de conjunctuur waarin mensen zich makkelijker ziek zouden melden. Dat laatste is in Nederland een heel bescheiden fenomeen, dat toonden CPB en SCP al jaren geleden aan. Ik ging voor u google-en op cijfers in andere landen. Het meest recent gepubliceerde betreft Spanje. Zie de illustratie van jaarlijks per werknemer verloren uren door ziekteverzuim. Dit is geen wetenschappelijk bewijs, wel een indicatie dat het ons in Nederland aardig lukt verzuim te beheersen gecombineerd mét goede betaling van de ziek gemelde werknemer.

Ton van Oostrum

 

Bron, externe link:

https://www.adeccoinstitute.es/wp-content/uploads/2019/06/VIII-Informe-Absentismo.pdf

Toelichting: Adecco is in Spanje naast uitzender HR-bureau. Deze illustratie vindt u op blz. 51 van de publicatie. Op blz. 27 en 49 staan gegevens waarmee te berekenen is dat het ziekteverzuim in Spanje in 2018 (excl. zwangerschap en bevalling) neerkomt op 3,8%. Het wettelijk stelsel in Spanje kent drie wachtdagen voor rekening van de werknemer, en uitkeringen à 60% van het loon, en 75% na 19 kalenderdagen; dit totaal maximaal een jaar, maar te verlengen met een half jaar in geval van vooruitzicht op herstel.

Be the first to comment on "Ziekteverzuim iets gestegen, nauwelijks conjunctuurafhankelijk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*