‘Veelbelovend’ Bouwend Nederland

— Column van Rolf de Vries, voorzitter van Kwaliteit op Maat — 

Jaarlijks overtreden honderden bouwbedrijven de veiligheidsregels. Elke werkdag constateert de Inspectie SZW bij twee bouwwerkgevers gemiddeld elk 1,25 ernstige overtredingen. Bijna steeds legt de dienst het werk stil vanwege “acuut gevaar” voor werknemers. “Dan kun je denken aan machines die niet goed zijn afgeschermd waardoor iemand in zijn hand kan zagen”, aldus Renske Hotting, programmamanager Bouw & Infra bij de inspectie. De dienst zette cijfers over 2018 tot en met november 2019 op een rij, op verzoek van BNR Nieuwsradio. Volgens de inspectie gaat het structureel fout in de sector.

Veiligheid hóórt op één te staan

Tot zover de kern van een nieuwsbericht op 21 november. Bitter genoeg kunnen wij zo’n bericht niet eens meer als nieuws ervaren. Op dezelfde dag pakt het Financieele Dagblad de kwestie op. We citeren delen: “‘Laat ik vooropstellen dat dit absoluut onacceptabel is. Veiligheid hoort op nummer één te staan’, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.” De voorzitter plaats hier veiligheid dus bovenaan. Maar zegt hij dit om het zo hoort of omdat het zo zou moeten zijn?

“De branchevereniging vindt het lastig een reden te geven voor het hoge aantal overtredingen, maar denkt dat de toegenomen bouwproductie en de druk van opdrachtgevers hier mede voor verantwoordelijk zijn. Daarbij gaat het om opdrachtgevers die eisen dat hun winkel openblijft of die weigeren te betalen voor verkeersregelaars tijdens bouwwerkzaamheden. .. Volgens Verhagen neemt zijn organisatie tal van maatregelen .. Ook zou hij willen weten welke bedrijven structureel de regels aan hun laars lappen. Als dan blijkt dat leden ook na herhaaldelijk aanspreken in de fout blijven gaan, kunnen ze geroyeerd worden, waarschuwt Verhagen.”

Bouwleden royeren

Dat is breaking nieuws: een werkgeversvoorzitter die structurele regelovertreders onder zijn leden de wacht aanzegt! Veiligheid van werknemers gaat hem dus wezenlijk ter harte. Een stevig dreigement, waarvan wij bij de KoM benieuwd zijn hoe dit het veiligheidsbewustzijn zal vergroten. Dit uitspreken in de bouwbranche moet leiden tot actie. De branche kenmerkt zich immers door niet lullen maar poetsen. Bouwend Nederland en de Inspectie samen met veiligheid op één. Het is dan dus niet de vraag óf er bouwleden geroyeerd worden, maar wanneer.

Straffen en oplossen

Royeren of directe hoge boetes bij het ontbreken van de RI&E werken allicht afschrikwekkend, maar straffen kan niet zonder praktische oplossingen voor het fundamentele veiligheidsprobleem. Bouwberoepen staan immers op de lijst met gevaarlijkste beroepen. Er is het vooruitzicht dat Bouwend-Nederland-leden de kosten van noodzakelijke verkeersregelaars apart in hun offertes opnemen! Veiligheid in de aanneemsom, dat zou oneerlijke concurrentie deels voorkomen en bovendien het belang van veiligheid meer benadrukken. Dit moet dan ook doorwerken bij de onderaannemer die de onderaannemer inhuurt. Vanuit Kwaliteit op Maat sturen we daarnaast aan op de aanwezigheid van de actuele en toegankelijke RI&E. Met als tastbaar vehikel een Jaarlijkse Arbo ActieLlijst, de JAAL. Als het ons lukt om onze belastingaangifte jaarlijks te doen, dan moet dit ook lukken toch? Veiligheid hóórt immers op één.

Bouwend Nederland in stilte bezig

Inmiddels schrijven we 18 december. Meermalen hebben we op de site van Bouwend Nederland gezocht of voorzitter Verhagen daar zijn dreigement herhaalt of actie in heeft gezet. Met diverse zoektermen vinden we alleen artikel 5.12 van de statuten: “Royement (ontzetting) kan worden uitgesproken door het bestuur en in beroep door de commissie van beroep wanneer een lid in ernstige mate in strijd handelt met de statuten, reglementen of besluiten van Bouwend Nederland of Bouwend Nederland op onredelijke wijze benadeelt.”

De statuten voorzien dus al in mogelijk royement. We kunnen niet anders concluderen dan dat voorzitter Verhagen in stilte bezig is. Bijvoorbeeld bepalen dat twee ernstige overtredingen bij één controle reden zijn voor royement. De belofte schept namelijk verwachtingen en maakt schuld. Wij Verhagen ons op de uitkomst hiervan op korte termijn. Zou het maatgevend voor andere branches kunnen worden? Een ‘veelbelovende’ start van 2020 in ieder geval dus.

Fijne feestdagen, gezond 2020!

Dat wenst de KoM aan iedereen die  geïnteresseerd is in gezond en veilig werk en terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid!

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/economie/6012445/bouwbedrijven-negeren-veiligheidsregels-veel-gevaarlijke-bouwplaatsen.html

https://fd.nl/ondernemen/1325405/bouwers-lappen-veiligheidsregels-aan-hun-laars

https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10395527/bouwers-nemen-het-niet-zo-nauw-met-de-veiligheidsregels

Illustratie van website Bouwend Nederland, Videoboodschap Maxime Verhagen Dag van de Ondernemer 15 november 2019; “Als voorzitter van Bouwend Nederland ben ik trots op het ondernemerschap ..”

 

Be the first to comment on "‘Veelbelovend’ Bouwend Nederland"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*