Hoogleraar wil arbodienstverlening onder het zorgkostenstelsel

Hoogleraar wil arbodienstverlening onder het zorgkostenstelsel

“Personeel stimuleren om meer te bewegen, gezonder te eten, of een cursus mindfulness te volgen: de werkgever heeft er weinig aan”, zegt Allard Van der Beek, hoofd van de afdeling sociale geneeskunde bij VUmc. Dagblad Trouw interviewde hem 19 mei. Leefstijlinterventies, fitness aanbieden? Effect is vooral dat werknemers die het toch al doen het dan gratis kunnen, de meeste anderen haken af zodra de begeleiding bij leefgewoonten stopt. Toch verkopen arbodiensten zulke projecten als onontkoombaar voor verzuimbeheersing. Van der Beek: “Dat komt doordat de arbodienstverlening een markt is.” Hij vindt zulk aanbod door werkgevers wél belangrijk, maar alleen te motiveren vanuit goed werkgeverschap. “In de zorg worden interventies alleen vergoed als wetenschappelijk is aangetoond dat het werkt. Zo is al jaren geleden aangetoond dat tiltrainingen niet helpen om rugpijn te voorkomen. Maar nog steeds worden ze gegeven en betalen de werkgevers ervoor.” Van der Beek houdt een pleidooi voor bewezen effectiviteit in de bedrijfsgezondheidszorg, zoals VUmc-onderzoek naar chronische lage rugpijn. “Een arbeidsgeneeskundige coördineerde de aanpak, die bestond uit een lichamelijk oefenprogramma en een aanpassing aan het werk. Alles in afstemming met de medisch specialisten. Dit had succes. Deze werknemers keerden gemiddeld vier maanden sneller terug op de werkvloer dan zonder begeleiding. Daarmee zijn de kosten er meer dan uit.”

In de praktijk vindt dergelijke begeleiding niet plaats, meldt Trouw. Zorgverzekeraars vergoeden deze reïntegratietrajecten niet. Van der Beek ziet hierin argument om arbodienstverlening onder de Zorgverzekeringswet te brengen. Dat stopt dan ook de ‘onzinnige maatregelen’ die arbodiensten verkopen tegen verzuim en werkdruk.

Wat vindt de KoM hiervan? We wachten af. We laten ons te zijner tijd graag overtuigen door een peer reviewed artikel met evidence over publieke financiering van de arbeidsgerelateerde zorg.

Het artikel in Trouw: externe link.

 

 

Be the first to comment on "Hoogleraar wil arbodienstverlening onder het zorgkostenstelsel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*