De coronapieper: een AVG-proof app

De coronapieper is geen nieuw aardappelras, maar een AVG-proof app

De bedenker droomt al van 500 miljoen coronapiepers wereldwijd. Het idee ontstond zondag 14 maart. De horeca werd gesloten, maar buiten kreeg de anderhalfmetersamenleving nog geen gestalte. “Wat als je nou een pieper draagt die afgaat als iemand te dichtbij komt?”

De bedenker is zoon van een directeur van een bouwbedrijf. De anderhalvemeterregel is in de praktijk lastig, wist die. Rondvraag in het netwerk van techbedrijven leidde naar een start-up die er wel zin in had.

Hufter- én AVG-proof

Bouwvakkers moeten het apparaatje makkelijk bij bij zich kunnen dragen, en het dient hufterproof te zijn. Bouwvakblad Cobouw meldt op 15 april dat het eerste prototype klaar is: de coronapieper. Die zendt een generiek bluetooth-signaal en ontvangt dat van andere. “De sensoren zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat ze AVG-proof zijn.” Er klinkt een irritante pieptoon wanneer signalen opgemerkt worden binnen 1,7 meter, dit in verband met een foutmarge.

Open source

Er worden vijfhonderd stuks gemaakt voor de eigen bouwplaatsen. Men bekijkt de verdere mogelijkheden. Er komt een tweesporenbeleid. De technologie achter de coronapieper komt open source beschikbaar. Ieder kan DIY (Do It Yourself) piepers maken. Maar ook komen ze los in de verkoop, bij grote aantallen ver onder de 100 euro per stuk. Het bouwbedrijf: “Als je dat het niet waard vindt voor je personeel, moet je jezelf als bedrijf nog maar eens achter de oren krabben.”

Cobouw 15 april 2020, externe link https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2020/04/coronapieper-moet-collega-bouwvakkers-op-15-meter-afstand-houden-101283968?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200416-cobouw-std&tid=TIDP2366740XA9085BF4EAF84CFA8EC7D84EBFA390C4YI4&utm_content=digi%20krant%202